Uvodna riječ veleposlanika

Poštovani,

veliko mi je zadovoljstvo što vas, kao hrvatski veleposlanik u Ukrajini, mogu pozdraviti na ovoj stranici! Posebna mi je želja da na njoj brzo nađete sve potrebne obavijesti  kako  o međusobnoj suradnji dviju slavenskih država, Hrvatske i Ukrajine, tako i o svim konzularnim informacijama.

Naše su poveznice mnogobrojne i sežu daleko u prošlost. Nije to samo slavenski  jezik i nisu to samo kulturne sličnosti. Želja je i moja i mojih suradnika da se međusobno još bolje razumijemo, da budemo prijatelji, a Hrvatska i Ukrajina nesumnjivo jesu, kao i oduvijek, dvije prijateljske zemlje. Uporno radimo na održavanju i unapređivanju našeg uzajamnog povjerenja i naših veza, svjesni bliskosti naših mentaliteta, naših tradicija i naše povijesti. 

U vremenu kad se sve države zalažu za svoj što bolji međunarodni gospodarski položaj,  nema razloga da i između Hrvatske i Ukrajine ne bude puno bolja, odnosno obostrano unosnija, ta vrsta suradnje. Rekao bih da nam je upravo sada potrebna pomoć ne samo našeg srca, već i glave, da nam je potrebna nova stvaralačka energija usmjerena na ostvarivanje određenih projekata, ponajprije u gospodarstvu i snaženju gospodarske razmjene. Želio bih vidjeti što više hrvatskih kvalitetnih proizvoda na velikom ukrajinskom tržištu, kao i izravna ulaganja iz Ukrajine u proizvodni sektor u Hrvatskoj s izvoznom orijentacijom, kao i ulaganja u hrvatski turizam, koji pruža velike mogućnosti. Na nama je da iskoristimo sve naše mogućnosti radi dobrobiti i bolje budućnosti naših prijateljskih naroda.

Namjera mi je, dragi posjetitelji, da na ovim stranicama nađete što više podataka kako o hrvatsko – ukrajinskoj gospodarskoj, kulturnoj, znanstveno - sveučilišnoj i drugoj suradnji, tako i o rezultatima napora, koje cijelo Veleposlanstvo ulaže da bi povezanost dviju država, naših regija i gradova, bila što tješnja i raznolikija! Hrvatska će, kao punopravna članica NATO-a i Europske unije, prenositi svoja iskustva i pomagati ukrajinskim prijateljima na  europskom putu, te podržavati teritorijalnu cjelovitost i suverenost prijateljske Ukrajine.  

Prvi službeni posjeti predsjednika vlada Hrvatske i Ukrajine, Andreja Plenkovića Kijevu u studenom 2016.g., te Volodimira Grojsmana Zagrebu u lipnju 2017.g. stvorili su snažan okvir za daljnju intenzifikaciju odnosa na svim područjima od međusobnog interesa. Poseban značaj i ulogu ima Radna skupina za suradnju Republike Hrvatske i Ukrajine, a čiji cilj je prijenos hrvatskih iskustava na području mirne reintegracije, pružanje pomoći i olakšavanje tijeka pridruživanju EU, te platforma za jačanje ukupnih bilateralnih odnosa: gospodarskih, kulturnih i znanstveno-istraživačkih.

Svakome je u današnjem vremenu najvažnija brza i jednostavna komunikacija. Pozivam vas da nam se s vašim upitima i prijedlozima obratite e-mailom ili izravno telefonom. Na sve ćemo odgovoriti u najkraćem mogućem vremenu, jer nam je od najveće važnosti da vam što prije pomognemo.

U Ukrajini i ukrajinskom narodu Hrvatska je uvijek imala partnera kod kojeg je nailazila na razumijevanje. Dovoljno je prisjetiti se trenutaka u kojima je nastajala suvremena neovisna Republika Hrvatska i činjenice da je upravo Ukrajina bila prva članica UN-a, koja je donijela odluku o međunarodnom priznanju RH. Želja mi je da svojim radom i dalje razvijam naše uzajamno prijateljstvo i poštovanje kao osnovu za suradnju na obostranu korist. Nikakve zapreke ne postoje u daljnjem zbližavanju i razvijanju svekolikih političkih, kulturnih, znanstvenih, gospodarskih i športskih veza.

Pozivam državljane Republike Hrvatske da posjete veliku Ukrajinu, a državljane Ukrajine da dođu  u Lijepu našu i uživaju u blagodatima svih naših krajeva, a prije svega prelijepog Jadranskog mora!