Kijev, 24. travnja 2019.

Dani hrvatskog jezika u Kijevu

Dani hrvatskog jezika održani su od 22. do 24. travnja  2019. godine na Institutu za filologiju Kijevskog nacionalnog sveučilišta „Taras Ševčenko“. Inicijator dana je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih u europskih poslova Republike Hrvatske i sponzora.
Na otvorenju Dana hrvatskog jezika u Kijevu nazočne su pozdravili veleposlanica Anica Djamić, pročelnica Katedre slavenske filologije Olga Palamarčuk i lektor hrvatskog jezika Goran Marjanović.
U programu Dana su predstavljene tri cjeline. Prvi dan je bio posvećen povijesnim vezama hrvatskog i ukrajinskog jezika. Gost-predavač dr.sc. Amir Kapetanović iz Instituta za jezik i jezikoslovlje u Zagrebu održao je predavanje na temu: „Kijevski listići i hrvatska srednjovjekovna baština“.
Drugi dan je bio posvećen predstavljanju ukrajinsko-hrvatskog rječnika kojeg su predstavili autori prof.dr.sc. Ljudmila Vasiljeva, mag.sc. Olga Tkačuk i mag.sc. Volodimir Čumak, u nazočnosti recenzentice mag.sc. Alle Lisenko, te akademika dr.sc. Volodimira Širokova i dr. sc. Larise Ševčenko iz Akademije znanosti Ukrajine.
Treći dan je bio posvećen prevođenju i prijevodima, knjigama koje su izašle ili izlazak kojih se planira u bliskoj budućnosti. Iskusni prevoditelj s hrvatskog jezika Jurij Lisenko (diplomat, pjesnik, prevoditelj) i njegova kći Darija Lisenko (pjesnikinja i autorica knjiga na hrvatskom jeziku) predstavili su zbirku „Hrvatski pjesnički huligani“, kao i niz projekata koji se pripremaju. U raspravu o prevođenju uključila se i mlada prevoditeljica, studentica hrvatskog jezika Irina Markova, koja je prevela roman Miljenka Jergovića „Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu“. Knjiga će uskoro biti predstavljena u Kijevu.
Program je bio vrlo dobro posjećen i iznimno dobro prihvaćen od strane profesora, studenata, predstavnika diplomatskog zbora i gostiju.