Kopenhagen, 27. lipnja 2018.

Državna tajnica Bušić na Konferenciji o reformama u Ukrajini

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić sudjelovala je u srijedu, 27. lipnja 2018. godine u Kopenhagenu na Konferenciji o reformama u Ukrajini, na koju su pozvani predstavnici država članica EU, NATO i G7, predstavnici civilnog društva te privatnog sektora. Konferenciju je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Danske, slijedom uspjeha prve Konferencije o reformama u Ukrajini održanoj u Londonu 2017. godine, a otvorili su ju premijeri Danske i Ukrajine.

Državna tajnica Bušić pozdravila je podršku domaćina Ukrajini u borbi protiv korupcije, te istaknula pozitivne rezultate Ukrajine u ovom području, osobito donošenje zakona o osnivanju Visokog suda za borbu protiv korupcije. Istaknula je i razumijevanje Hrvatske za izazove s kojima se Ukrajina susreće na svom putu provođenja reformi i približavanju euro-atlantskim strukturama.

Ujedno je navela brojne bilateralne susrete u područjima od zajedničkog interesa, kao i aktivnosti poduzete unutar Radne skupine za suradnju Hrvatske i Ukrajine, te druge zajedničke projekte koji se planiraju u bliskoj budućnosti. Hrvatska i Ukrajina dvije su prijateljske zemlje koje blisko surađuju na političkoj, ekonomskoj i humanitarnoj razini.

Sljedeće godine, Konferencija o reformama u Ukrajini održat će se u Kanadi.