Zagreb, 20. travnja 2018.

Dt Zdravka Bušić održala konzultacije sa zamjenikom mvp Ukrajine Sergejom Kislicom

Državna tajnica za politička pitanja Zdravka Bušić održala je u petak 20. travnja 2018. godine, konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ukrajine Sergejom Kislicom o temama tijekom nadolazećeg predsjedanja RH Odborom ministara Vijeća Europe, te mogućnostima suradnje u okviru ove paneuropske organizacije.

Razmijenjena su mišljenja o aktualnim temama u Vijeću Europe. Hrvatska i Ukrajina su suglasne da je potrebno čuvati ovu temeljnu europsku instituciju u području promicanja ljudskih prava, demokracije i vladavine prava.

Državna tajnica Bušić je predstavila prioritete i glavne naglaske hrvatskog predsjedanja. Istaknula je da će Hrvatska pokušati dati svoj doprinos olakšavanju dijaloga i pomirbi različitih interesa. Ukrajinska strana je izrazila potporu odabranim hrvatskim prioritetima, kao i spremnost na suradnju i uključivanje u aktivnosti tijekom predsjedanja.

Prvi put otkako je 1996. postala punopravnom članicom Vijeća Europe, Hrvatska će predsjedati Odborom ministara od 18. svibnja do 21. studenog 2018. godine.