Zagreb, 11. svibnja 2018.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima prvu potpredsjednicu Verhovne Rade Ukrajine Irynu Gerashchenko

Uz predsjednika Vlade bila je državna tajnica  u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić. Gerashchenko je upoznala predsjednika Vlade s trenutnom sigurnosnom i političkom situacijom u Ukrajini, te prioritetima ukrajinske politike u narednom razdoblju naglasivši kako će Ukrajina nastaviti s europskim reformama i provedbom Ugovora o pridruživanju.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da Republika Hrvatska snažno podupire cjelovitost i teritorijalni integritet Ukrajine i njezin europski put, te da će Hrvatska nastaviti s potporom Ukrajini unutar Europske unije, pomažući joj prijenosom znanja na pristupnom putu u EU. Ukrajinska strana zahvalila je na radu i iskustvima koja su prenesena i dosadašnjim aktivnostima Radne skupine za suradnju Hrvatske i Ukrajine.

Na sastanku je dogovoreno da će Republika Hrvatska osigurati dodatnu pomoć Ukrajini u vidu specijalističkih medicinskih stručnjaka potrebnih ratnim traumama pogođenoj populaciji, te da se ponovno organizira oporavak u Hrvatskoj za određeni broj ukrajinske djece.
Predsjednik Vlade važnim je ocijenio unaprjeđenje trgovinske razmjene Hrvatske i Ukrajine te suradnju u energetskom području.