Kijev, 19. listopada 2018.

Proslava 25. obljetnice studija kroatistike na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Taras Ševčenko

Каtedra za slavensku filologiju Instituta filologije Kijevskog nacionalnog sveučilišta Taras Ševčenko organizirala je od 18. do 20.listopada 2018. godine u Kijevu Međunarodni znanstveni skup povodom 25. obljetnice studija kroatistike na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Taras Ševčenko. Profesore i studente, te brojne goste iz Hrvatske, Crne Gore, Slovačke, Slovenije, Poljske i Ukrajine uvodno su pozdravili prorektor Sveučilišta Petro Bekh, privremena otpravnica poslova Republike Hrvatske Carmen Floršic i bivši dekan Filološkog fakulteta Mikhaylo Nayenko.

U svom pozdravnom govoru Carmen Flošic istaknula je da Hrvatska od prvih dana podržava kijevsku kroatistiku, u Kijevu djeluje lektorat hrvatskog jezika i književnosti, pri tome je posebno pozdravila lektora prof. Gorana Marjanovića. Naglasila je da se bilateralna suradnja s Ukrajinom ostvaruje na temelju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ukrajine o suradnji u području kulture, prosvjete, znanosti i tehnologije, koji je potpisan u Zagrebu 5. lipnja 1997. godine i stupio je na snagu 1. lipnja 1999. godine, a u tijeku je usuglašavanje Memoranduma o osnivanju Centra za hrvatski jezik i kulturu u Kijevu.

Program konferencije predviđa plenarnu sjednicu, rad u tri sekcije, posjet Muzeju povijesti sveučilišta, izlet po Kijevu i u grad Kaniv. Studenti su također priredili predstavu „Sladoled“, komediju koju je napisao Miro Gavran.