Kijev, 25. lipnja 2019.

U Kijevskom akademskom lutkarskom kazalištu održan prijem povodom Dana Državnosti Republike Hrvatske

U Kijevskom akademskom lutkarskom kazalištu 25. lipnja 2019. godine održan je prijem povodom Dana Državnosti Republike Hrvatske. Na prijemu se okupilo 200-njak uzvanika: predstavnika državnih, lokalnih i crkvenih vlasti, diplomatskog zbora, poslovnog svijeta, hrvatskih tvrtki koje posluju u Ukrajini, te profesorâ i studenata s katedre hrvatskoga jezika Nacionalnog sveučilišta „Taras Ševčenko“ u Kijevu.

Nakon intoniranja hrvatske i ukrajinske himne, uzvanicima se obratila veleposlanica RH Anica Djamić, koja je u svom obraćanju istaknula spone koje stoljećima povezuju dva naroda i dvije zemlje, a zahvaljujući iskustvima iz nedavne prošlosti, Hrvatska i Ukrajina su prijateljske zemlje koje se još bolje razumiju. Veleposlanica Djamić je naglasila da je suradnja dviju država intenzivna, usmjerena najvećim dijelom na gospodarsku suradnju, na dodatno razvijanje turističke suradnje, kao i na uklanjanje posljedica rata. Nastavljena je, također, dobra suradnja s Institutom za filologiju Kijevskog nacionalnog sveučilišta na jezičnom povezivanju. Pozdravni govor zamjenika ministra vanjskih poslova Ukrajine Vasyla Bodnara pročitao je Volodymyr Shkurov, direktor 2. Europske uprave Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine. Bodnar je čestitao Hrvatskoj Dan Državnosti i posebno naglasio prijateljske odnose i podršku koja postoji između Ukrajine i Hrvatske. Ukrajina zahvaljuje na kontinuiranoj potpori koju Hrvatska pruža Ukrajini na njenom putu u EU i NATO, te cijeni hrvatsku potporu u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama. Zahvalio je Hrvatskoj što je dala mogućnost mnogoj djeci stradalih tijekom ratnih zbivanja u istočnoj Ukrajini da ljetuju na jadranskoj obali.

Na prigodnom koncertu hrvatska mezzo-sopranistica Nataša Antoniazzo i ukrajinska pijanistica Ljudmila Šumarova izvele su tradicionalne pjesme hrvatskih i ukrajinskih skladatelja.

U nagradnoj igri za sve uzvanike, dodijeljene su 3 nagrade: prva nagrada je bila sponzorirana od strane Lošinj Hotels & Villas, Bellevue Hotel / Lošinj, a ostale dvije nagrade bila su  hrvatska vina.

Na prijemu poslije koncerta posluženi su hrvatski specijaliteti i vina domaćih proizvođača. Prijem su podržale donacijama hrvatske tvrtke koje rade u Ukrajini: Dalekovod d.d., Crosco i Span.